Heerhugowaard - Alkmaar - Langedijk

Waarnemend Burgemeester Bert Blase onderscheid Helden

De vijf helden die vorig jaar bij Langereis het water insprongen om twee mensen uit een auto te bevrijden, zijn vandaag in het gemeentehuis van Heerhugowaard onderscheiden voor die dappere daad. De vijf kregen de zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Het ongeluk gebeurde ruim een jaar geleden op de A.C. de Graaffweg bij Langereis. Een vrachtwagen ramde een auto die daardoor op de andere weghelft belandde. Daar reden op dat moment Nell de Pree en haar vriend Ruud Roos uit Oudkarspel met hun caravan.

Het stel wordt door de auto van de weg gereden en komt in het kanaal terecht. Getuigen en omstanders weten de twee te bevrijden uit hun benarde positie. Nell overleeft het ongeluk, Ruud overlijdt later in het ziekenhuis.

Tijdens de bijeenkomst worden vijf zilveren medailles uitgereikt. Volgens Balthazar Heldering, bestuurslid van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, is dat uniek.

”Ik kan me niet herinneren dat dit ooit eerder gebeurd is. Het is ontzettend moedig wat ze hebben gedaan en we hopen dat het een stimulans is voor mensen om in te grijpen als dat nodig is.”

Uiteindelijk blijkt dat er nog twee mensen hulp hebben geboden bij de redding. Een van hen is Mike Bakker uit Heerhugowaard. Hij krijgt waarschijnlijk later de onderscheiding alsnog.

De dankbare Nell reikt boeketten uit aan haar redders en luistert naar hun verhalen. ”Veel van wat er toen gebeurd is, is als een flits aan me voorbij gegaan. Voor mij is het plaatje nu rond.”

Bron + Foto : RTVNH / Tom Jurriaans

Geplaatst door Redactie

Deel dit bericht