Heerhugowaard - Alkmaar - Langedijk

Documentaire De vergeten krijgers onthult nooit uitbetaald smartengeld aan dwangarbeiders beruchte Birmaspoorweg

Zaterdag 16 september aanstaande is het exact 75 jaar geleden dat op last van het Japanse Keizerlijke Leger de Birma-Thailandspoorweg werd aangelegd. Hiervoor werden ruim 61.000 geallieerde krijgsgevangenen als dwangarbeiders naar Birma en Thailand overgebracht, onder wie zo’n 18.000 Nederlanders uit de kolonie Nederlands-Indië. De documentaire De vergeten krijgers, die op 24 september in première gaat tijdens het Nederlands Film Festival, onthult dat veel Nederlandse dwangarbeiders nooit het smartengeld ontvingen waar ze recht op hebben.

Het spoorwegtraject bedroeg 415 kilometer vanaf Thanbyuzayat in Birma tot Ban Pong in Thailand en werd onder helse omstandigheden op 16 oktober 1943 voltooid. Ten koste van de levens van duizenden geallieerde en inheemse (Birmaanse, Thaise, Chinese, Maleisische, Javaanse en Tamil) dwangarbeiders. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Thaise deel van de spoorweg aangekocht door de Thaise regering. Een deel van de opbrengst werd geoormerkt als smartengeld voor de geallieerde krijgsgevangenen.

De documentaire De vergeten krijgers van regisseur Griselda Molemans belicht de vergeten Indo-Afrikanen, afstammelingen van Afrikaanse KNIL-militairen die voor de Nederlandse vlag vochten. De 94-jarige hoofdpersoon Daniël Cordus behoort tot de ex-dwangarbeiders van de Birmaspoorweg die nooit hun smartengeld ontvangen hebben. De stichting Task Force Indisch Rechtsherstel heeft namens 2500 rechthebbenden (zowel overlevenden van de dwangarbeid als erfgenamen) de kwestie van het nooit uitbetaalde smartengeld aanhangig gemaakt bij de Nederlandse overheid.

Op 24 september a.s. vindt de première van de documentaire plaats tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De releasedatum is 28 september, waarna De vergeten krijgers in een aantal filmtheaters te zien is.

foto aangeleverd

Geplaatst door Redactie

Deel dit bericht