Geen categorie 

De risicos van te veel visceraal vet

Op vrijdag 24 augustus verzorgt Lex Houdijk, chirurg in de Noordwest Ziekenhuis Groep in Alkmaar en mede oprichter van PreventiMed BV, een lezing over de risico´s van te veel visceraal vet.

“Het risico van overgewicht wordt veroorzaakt door het viscerale vet, dat is het vet dat zich in de buik rond de organen heeft opgehoopt.  Het is de grote veroorzaker van ziekten als diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker”, aldus Houdijk.
Het was tot voor kort erg lastig om dit viscerale vet te meten. Hiervoor was een dure en tijdrovende methode nodig, zoals een MRI-scan of een CT scan. Daardoor worden deze metingen weinig uitgevoerd.

Als een van de eerste in Europa heeft PreventiMed BV, een spin-off van het Trial Center Holland Health, een geavanceerde scanner aangeschaft om het ongezonde viscerale vet veel sneller, veilig en goedkoper zichtbaar te maken.

Deze zogenaamde DEXA-scanner meet met behulp van zeer weinig röntgenstralen verschillen in weefseldichtheid van organen en vetten.

Hiermee kan de hoeveelheid visceraal vet en spiermassa worden gemeten. “Zo kunnen we het ziekterisico van een persoon en patiënt veel exacter bepalen” aldus Houdijk.

De lezing vindt plaats op vrijdag 24 augustus, van 19.30 tot ongeveer 20.30 uur.

De kosten bedragen € 7,50 incl. koffie of thee.

Aanmelden kan via info@hortusalkmaar.nl of 072-5669639.

Gerelateerde berichten