Hete glasbak verpakt in koel groen

Het werk is in volle gang aan de gevel van het gemeentehuis van Heerhugowaard. Monteurs zijn bezig om het staketsel te bouwen waaraan een klimaatsysteem komt te hangen.

Dat systeem moet het werken en verblijven in het grote glazen gebouw aangenamer maken. Nu wordt er nog veel geklaagd over warmte en is de zonwering heel vaak dicht.

De ‘klimaatgevel’ bestaat uit grote glaslamellen die bekleed zijn met zonwerende folie. Een computer zorgt dat ze automatisch meekantelen met de stand van de zon en zo optimaal de warmte weren.
Nu wordt de klimaatbeheersing verzorgt door een warmtepomp die ’s winters voor verwarming zorgt en ’s zomers voor verkoeling.

Die is niet als een airco even bij te regelen. Een paar dagen warmte is geen probleem, maar bij aanhoudende hitte krijgt het apparaat het niet weggewerkt.

Om de lamellen heen komt begroeiing. Die bestaat uit al volgroeide panelen die in zijn geheel worden aangebracht.
Behoudens wat snoeiwerk heeft de gemeente er geen omkijken naar. De planten krijgen een automatisch bewateringssysteem.

Het geheel komt veertig centimeter vanaf de bestaande pui zodat de lamellen vrij kunnen kantelen en makkelijk gelapt kunnen worden.

Eigenlijk had alles in maart klaar moeten zijn, maar er was vertraging bij de levering van materialen. Die moesten uit China komen.

Desondanks verwacht de gemeente op termijn een CO2-reductie.